Niezwykłe rafy koralowe Morza Czerwonego oraz imponujące świątynie i grobowce, będące materialnym świadectwem potęgi starożytnego państwa faraonów, stanowią atrakcje, które trudno zignorować. Planując wakacje w Egipcie, naturalnym krokiem jest zazwyczaj przejrzenie ofert wakacji all inclusive. Jest to zrozumiałe, gdyż wycieczki z pełnym wyżywieniem i licznymi atrakcjami uwzględnionymi w cenie pobytu, stały się, obok fascynujących atrakcji przyrodniczych i kulturowo-historycznych, prawdziwym wizytówkowym elementem kraju. Bez względu na kierunek podróży, napotkamy hotele oferujące ten specyficzny rodzaj wypoczynku. Najwięcej propozycji all inclusive znajdziemy w popularnych kurortach, takich jak Hurghada i Sharm El Sheikh. Jednakże, nie brakuje ich także w ekskluzywnej lokalizacji, jaką jest Taba Heights, usytuowana na krańcu Zatoki Akaba, czy w El Gounie, będącym miejscem szczególnie przyciągającym miłośników golfa w Egipcie. Wreszcie, także na południu Egiptu, w Marsa Alam, czyli obszarze, który jeszcze niedawno był pustym wybrzeżem, obecnie rozwijają się nowoczesne i luksusowe hotele jak grzyby po deszczu.

Koncept all inclusive doskonale odpowiada potrzebom osób o spontanicznym podejściu do jedzenia, które nieprzychylnie patrzą na ściśle określone godziny posiłków. Dzięki tej formule, możemy cieszyć się wyżywieniem od wczesnych godzin porannych aż po późne noce, w niektórych przypadkach. Oprócz trzech głównych posiłków, all inclusive obejmuje także przekąski. W Egipcie możemy oczekiwać różnorodnej oferty dań, reprezentujących zarówno kuchnię kontynentalną, jak i typowo egipską.

Jeśli chodzi o lokalne przysmaki, zaleca się spróbowanie łagodnej pasty baba ghanoug, najczęściej spożywanej z chlebem. Jej bazę stanowi tahina, sos sezamowy, do którego dodaje się pastę z pieczonego bakłażana, czosnek i natkę pietruszki, tworząc doskonałą przekąskę przed obiadem lub smaczny element śniadaniowego menu. Warto zauważyć, że baba ghanoug to tylko jedna z wielu past używanych w egipskiej kuchni. Popularną alternatywą jest pasta fuul, wykonana z utartego bobu, ziołami, oliwą i cytryną.

Ze względów religijnych Egipcjanie unikają wieprzowiny, jednak mięso, zwłaszcza jagnięcina lub wołowina, często gości na ich stołach. Shoarma, czyli marynowane plastry jagnięciny zawinięte w chlebek i polane tahiną, jest prostym, ale smacznym daniem. Natomiast w przypadku mięsa wołowego, warto poszukać gołąbków mashi w hotelowym menu. Przypominają one polskie gołąbki, ale nadziewane ryżem i mielonym mięsem wołowym, są owinięte w liście winogron, zamiast liści kapusty.

 

Obecnie wakacje z opcją all inclusive cieszą się największym zainteresowaniem wśród turystów. Oferowana jakość wyżywienia jest zazwyczaj wysoka, co istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia tzw. "klątwy faraona" – problemów z układem pokarmowym spowodowanych różnicami w florze bakteryjnej (oczywiście pod warunkiem spożywania przegotowanej wody). W popularnym kurorcie o pięknych rafach koralowych, Hurghadzie, wakacje z pełnym wyżywieniem są dostępne w takich miejscach jak 4-gwiazdkowy hotel Sultan Beach czy 5-gwiazdkowy Titanic Beach SPA & Aqua Park.

W równie znanym Sharm El Sheikh, położonym na końcu półwyspu Synaj, propozycje wakacji all inclusive można znaleźć m.in. w 4-gwiazdkowym hotelu Rehana Sharm Resort lub 5-gwiazdkowym Baron Palms Resort. Natomiast w Dahab, miejscu, gdzie nurkowie wyzwalać się z głębokości prawie 100 metrów w Błękitnej Dziurze, hotel Hilton Dahab oferuje wypoczynek all inclusive.

W Tabie, usytuowanej na samym krańcu Zatoki Akaba, wczasy z pełnym wyżywieniem dostępne są w 5-gwiazdkowym hotelu Sonesta Beach Resort Taba lub w 5-gwiazdkowym Radisson Blu Taba. Jeśli z kolei pragniemy doskonałego wypoczynku w okolicach Parku Narodowego Elba, czyli w Marsa Alam, warto rozważyć oferty 5-gwiazdkowych hoteli Sol Y Mar Abu Dabbab i Calimera Habiba Beach.